Den rette præsentation forøger værdien af produktet

Den rette præsentation forøger værdien af produktet

– ved du, hvor stor forskellen kan være?

At den rette indpakning eller markedsføring forøger værdien af et produkt er ingen nyhed. Det har imidlertid overrasket mig, hvor stor forskellen i mange tilfælde er. Derfor er det også paradoksalt, hvor mange som åbenlyst glemmer dette i hverdagens bestræbelser på at sælge et produkt, et budskab eller sig selv.

Den amerikanske professor Brian Wansink har skrevet bogen ”Mindless Eating” som er et fascinerende indblik i menneskets irrationelle forhold til mad i almindelighed og spisevaner i særdeleshed. Man forbløffes, mores og undres over mange af bogens velbeskrevne eksempler. Jeg vil her fremhæve et par stykker.

Gratis brownie

I et eksperiment gav et cafeteria en gratis brownie til deres kunder, og bad dem om at vurdere kvaliteten af brownien og hvad de var villige til at betale for den. Brownien var i alle tilfælde ens, men blev serveret på forskellige måder – enten på en serviet, en paptallerken eller en porcelænstallerken.

Dem der fik serveret på en serviet, mente ikke brownien var noget særligt, hvorimod dem der fik serveret på en porcelænstallerkenen var meget begejstrede og mente, at smagen var fremragende.

Resultaterne for paptallerkenerne lå ca. midt i mellem. På tilsvarende vis ville kunderne betale over dobbelt så meget for den samme vare, når den blev serveret på en porcelænstallerken frem for en serviet.

Dette er ikke videnskab på højt niveau, men det er interessant og nyttigt at tænke på.

Norsk vin

Brownie-eksperimentet er langt fra enestående. I et andet eksperiment gav man et gratis glas vin til gæster på en restaurant. Vinen var i alle tilfælde ens, men for en del af gæsterne omtalte man vinen som californisk, for en anden del omtalte man vinen som produceret i North Dakota.

Forskellen mellem de to områder kan omtrent sammenlignes med afstanden mellem italiensk og norsk vin. De fleste ved at italienerne laver (eller kan lave) fremragende vin – de færreste har nogensinde hørt om norsk vin – og har dermed heller ingen, eller meget små, forventninger til noget sådant.

Ikke overraskende fandt dem, der fik vin fra Californien kvaliteten langt bedre end dem, der fik vin North Dakota. Hvad der imidlertid er endnu mere interessant, er at vin-oplevelsen også smittede kraftigt af på gæstens oplevelse af maden. De, der drak vin fra Californien, drak ikke bare vinen op, de fandt også maden langt bedre, spiste mere af den og blev på restauranten væsentligt længere.

Jeg vil ikke udelukke, at nordmænd kan lave god vin, men efter dette tvivler jeg på, at jeg udelukkende vil vælge norske vine, hvis jeg nogensinde skulle finde på at åbne en restaurant :-)

Forventninger og adfær

Vores oplevelse og adfærd beror tilsyneladende meget på vores forventninger. Nogen mener, at bare man forventer meget lidt, vil man altid blive positivt overrasket. Imidlertid er der meget der tyder på, at vores opfattelse af smag, kvalitet og pris forøges i takt med vores forventninger. Har vi sagt til os selv ”dette bliver godt” – så bliver det også godt eller i hvert fald væsentlig bedre. Og vice versa. Samme vare - forskellen i oplevelse er markedsføring og præsentation.

I de kommende tid vil jeg sætte fokus på andre spændende temaer indenfor dette område. Bl.a. brænder jeg efter at fortælle om nyeste forskning indenfor prissætning, gud-komplekser, placebo-effekter, klage-behandling og meget mere. Har du kommentarer til denne artikel, er du meget velkommen til at sende mig en mail.

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev
Vær opmærksom på at vores nye hjemmeside er under kraftig om- og udbygning.
Kontakt os gerne, hvis du finder fejl eller savner informationer.

Viking 1914 + Creas A/S
Tidligere TEGNECENTER A/S, imageclub.dk og fa. JM THOMSEN
T +45 70 25 55 55  ·  E info@creas.com  ·  CVR 17 47 25 85
Info om bestilling og levering  ·  Forretningsbetingelser  ·  Kontaktinfo  ·  Åbningstider butik
Vi tager forbehold for eventuelle fejl og prisændringer. Varemærker tilhører deres respektive ejere.
Det er ikke tilladt at kopiere indhold – hverken helt eller delvist – fra creas.com uden forudgående tilladelse.
41905