Store Kongensgade 27 , 1264 , Danmark
70255555

Historien bag Viking 1914 og Creas

- et indblik i en virksomhed i vækst

Historien bag Creas og Viking strækker sig knap 100 år tilbage og er en fortælling om tre vidt forskellige firmaer, som er bragt sammen af den nuværende ejer Jens Myhren Thomsen.

Derfor har vi valgt at fortælle vores historier i fire kapitler - først ét for hvert firma og til sidst ét som sammenfatter virksomheden, som den ser ud i 2012.

Historien om fa. JM Thomsen

Siden tidlig barndom har Jens Thomsen haft et udtalt iværksættergen. Han bliver selvstændig som 8 årig i 1985 med et lokalt amatørmuseum, han forlader handelsskolen i utide og får aldrig et reelt job. 

Kort efter sin konfirmation i 1990 starter Jens Thomsen en lille IT-handelsvirksomhed under navnet JM DATASOFT, hjemme på sit værelse på fødeøen Egholm ved Aalborg. 

Firmaet kommer godt fra start og flytter hurtigt til Aalborg. Sortimentet består primært af hjemmebyggede PC'ere, tilbehør og relaterede serviceydelser. Tilfældigvis er flere af de første kunder indenfor reklamebranchen og derfor udvides sortimentet med grafiske artikler som f.eks. specialsoftware, scannere, måleinstrumenter, printere, skrifttyper, Pantone-vifter, papir, forbrugsstoffer og lign.

De grafiske artikler bliver hurtigt populære, og derfor skifter firmaet gradvis fokus - væk fra ordinære IT-produkter til varer med mere grafisk og kreativ profil. Mange interessante produkter var ikke tilgængelige lokalt, og derfor opstartes aktiviteter indenfor import og engrossalg. Efterhånden opbygges et landsdækkende forhandlernet og en række gode agenturer som f.eks. Heidelberg (software og scannere), Linotype, Pantone, X-Rite og Xanté. 

Firmaet skifter navn til JM Thomsen og samarbejder i en periode med det hollandske foretagende Spierings omkring salg af Power Computing Mac-kloner. I 1998 flytter firmaet nord for Aalborg og opretter et lille kontor i København. 

I 2000 køber Jens Thomsen ejendommen i Dorf ved Dronninglund Storskov og flytter både firma og privatbolig hertil. Efterhånden er firmaet oppe på ca. 5 faste medarbejdere og har opbygget en position som en mindre, men meget innovativ og serviceminded leverandør.

I en periode udvides firmaets sortiment med større grafiske produkter og der indgås aftale med bl.a. Canon Danmark omkring salg af storformatprintere såvel med tyske CGS omkring salg af prøvetryks- og workflowløsninger mv. 

Aktiviteterne med de større produkter bliver siden hhv. afviklet og frasolgt til firmaet DCD. Herefter fokuserer JM Thomsen alene på små og mellemstore produkter såvel som forbrugsvarer til kreative professionelle. 

Den største forhandler hos JM Thomsen ender med at blive firmaet Tegnecenter A/S i København, som pludselig kommer til salg i 2003...

Historien om Tegnecenter

I 1964 starter Hans Frahm-Hansen sin grafiske handelsvirksomhed i Blågårdsgade på Nørrebro i København. Sortimentet indeholder et bredt udvalg af professionelle grafiske produkter og løsninger. 

I 1967 besluttes det er flytte alle de mindre tegne- og kunstnerartikler til en selvstændig detailforretning på Dronningens Tværgade, så man kommer tættere på reklamebureauerne "inde i byen". Den nye butik døbes naturligt "Tegnecenter" og bliver hurtigt populær. Fra starten lægges der vægt på faglighed, høj kvalitet, bredt udvalg og god kundeservice. 

Firmaet vokser kraftigt op gennem 70'erne og 80'erne og flytter i 1977 til større lokaler i Store Kongensgade 21. Det er tiden før den digitale revolution og forbruget af traditionelle grafiske materialer er kolossalt. 

Hovedprodukterne er især gnubbe-bogstaverne fra Letraset, spritmarkere, opklæbning, specialpapir og masser af skriveartikler. Butikkens nærhed til kernekunderne i Frederiksstaden giver store forretningsmuligheder og sortimentet udvides med møbler, kunstnerartikler, bøger og meget andet.

I begyndelsen af 90'erne sker der på kort tid store omvæltninger i den grafiske industri. En meget stor del af arbejdet digitaliseres og forbruget af traditionelle grafiske artikler falder drastisk. Tegnecenter er sammen med Frahm-Hansen blevet solgt til F.L. Bie koncernen i 1993 og trækkes uheldigvis ind i dennes konkurs i 1994. 

Tegnecenter reddes af den landsdækkende kopi og printvirksomhed Vester Kopi. Idemanden til overtagelsen er firmaets stifter og ejer Erik Svitzer Lyngbye, som øjner gode muligheder for synergieffekter virksomhederne imellem.

Kort efter overtagelsen iværksættes en større ombygning og udvidelse af Tegnecenter, som efterhånden kommer til at fylde hele ejendommens stue- og kælderetage. 

Butikken opnår en status som en af byens førende - bl.a. med en stor papirkælder, møbeludstilling og boghandel. Der opbygges en afdeling med erhvervskundesalg og der ansættes sælgere i hele landet. Antallet af medarbejdere runder 30. 

Et af de store fokusområder er de nye royaltyfrie billeder, som revolutionerer hele billedmarkedet med fleksible betingelser og meget lave priser. På få år opbygges et betydeligt billedbureau under navnet Imageclub.

Et andet betydeligt forretningsområde er "efterbehandling" - dvs. udstyr til f.eks. skæring, indbinding, laminering, opklæbning. 

I begyndelsen af "nullerne" ønsker Vester Kopi at koncentrere sig om kerneforretningen og beslutter sig at afhænde Tegnecenter. Køberen ender med at blive 25 årige Jens Thomsen - en af Tegnecenters største leverandører, som overtager firmaet på lempelige vilkår den 1. April 2003. 

Hensigten er at skabe en betydelig leverandør til moderne kreative kunder ved at kombinere det moderne sortiment fra JM Thomsen med de traditionelle produkter og den store kundedatabase i Tegnecenter. 

Jens Thomsen iværksætter en lang række initiativer - i efteråret 2003 flyttes butikken og resten af firmaet nogle numre ned af Store Kongensgade - til en ny, flot hjørnebeliggenhed i de gamle Bikuben-lokaler i nr. 27. 

Billedbureauet udvides med en avanceret internetplatform, det øvrige sortiment udvides kraftigt, der lanceres ny hjemmeside, produkter i eget navn og meget mere. 

I 2007 samles alle aktiviteter under navnet "Creas"...

Historien om Creas

I en årrække blev Tegnecenter, fa. JM Thomsen og billedbureauet Imageclub drevet med hver sin profil, hjemmeside, markedsføring mv. hvilket efterhånden blev ineffektivt og upraktisk. 

I 2007 beslutter Jens Thomsen derfor at sammenlægge forretningsområderne under navnet "Creas". I første som et mundret, kort og neutralt kunstnavn der smager tilpas af kreativitet. Først senere opdages det, at Creas på spansk betyder "du skaber" - hvilket heldigvis passer glimrende med firmaets aktiviteter. 

Hensigten med Creas er at skabe en nyskabende, attraktiv og velassorteret leverandør til professionelle kreative indenfor f.eks. reklame, design, kunst, arkitektur og mode. 

Efter dannelsen af Creas bliver sortimentet strammet kraftigt op - der fokuseres på færre men bedre samarbejder med leverandørerne. Det er bl.a. her den tætte relation til tyske Schmincke begynder. 

Tegnecenter har i mange år produceret en række varer i eget navn - bl.a. blokke, og efter dannelsen af Creas sættes der fart på udviklingen af egne varer inden for papir, kontorartikler, lærreder mv.

I 2010 overtages Viking med henblik på at udvikle mærket, men også for bedre at kunne markedsføre egne produkter under et kendt og veletableret navn. 

Se Vikings sortiment her.

2010 er også året hvor der sættes fart i distributionsaktiviteterne med oprettelsen af en selvstændig engrosafdeling med eget personale.

I 2011 etableres en telemarketingafdeling, med det formål at alle interesserede kunder løbende holdes informeret, at kontaktinformationer altid er opdaterede og kundetilfredsheden løbende forbedres. 

Senere i 2011 udvides butikken i København med en ny selvstændig kontorafdeling i tæt samarbejde med bl.a. Esselte. Senere i 2011 indgås samarbejdsaftale med det berømte schweiziske firma Caran d'Ache. 

Se mere om Caran d'Ache her

2012 løftes sløret for en helt nyudviklet webplatform som Creas har arbejdet på igennem flere år. Ideen er at kombinere et smukt katalog med en effektiv webshop som fungerer på både computere, tablets og smartphones.

Også i 2012 indgås samarbejde med det tyske billedbureau Panthermedia om salg i Danmark. Udvalget stiger fra ca. 2 til ca. 18 mio. billeder og prisen falder dramatisk. 

Som Churchill sagde - Dette er ikke enden. Det er ikke engang begyndelsen til enden, men måske er det enden på begyndelsen. 

Knap 100 år af gået siden den første del af Creas så dagens lys. Det har ikke været nogen naturlov, at hverken Tegnecenter, JM Thomsen eller Viking skulle udvikle sig til en voksende og overskudsgivende virksomhed. 

Men vedholdenhed, konstant udvikling, høj kvalitet, kundernes opbakning, medarbejdernes engagement, leverandørernes samarbejde og mange andre faktorer har bragt os til, hvor vi er. Mange tak til alle, som har bidraget. 

Vi glæder os til at fortsætte historien. 

Se hele vores sortiment her.

Brug for hjælp?
Ring til os på telefon

70 25 55 55

Eller send os en mail på info@viking1914.com

os fra Viking 1914 er klar til at hjælpe dig

Til dig der gerne vil blive hjemme, indfører vi gratis fragt på almindelige pakker ved køb for minimum 500,-

Dansk design kultur siden 1914

Viking 1914 + Creas A/S

Kundeservice

Telefon: +45 70 25 55 55
E-mail: info@viking1914.com

Telefon åbningstider
Mandag - torsdag kl. 8.00 - 16.00
Fredag kl. 8.00 - 15.30

Butik

Store Kongensgade 27
DK-1264 København K

Åbningstider
Mandag - fredag kl. 09.30 - 18.00
Lørdag kl. 10.00 - 15.00Administration

Dorfgade 2
DK-9330 Dronninglund
E-mail: info@viking1914.com

Telefon åbningstider
Mandag-torsdag kl. 8.00 - 16.00
Fredag kl. 8.00 - 15.30

Vi tager forbehold for eventuelle fejl og prisændringer. Varemærker tilhører deres respektive ejere.
Det er ikke tilladt at kopiere indhold – hverken helt eller delvist – fra viking1914.com uden forudgående tilladelse.

Vær opmærksom på at vores webshop er under stadig op- og udbygning. Kontakt os gerne, hvis du finder fejl eller savner informationer.

Viking 1914 + Creas A/S   •   CVR: 17 47 25 85

Kontakt os