Historien om Blyantfabriken Viking
Fra tændstikker til blyanter
Grundlæggeren af Viking er fabrikant Folmer Preisler. Han bliver født i Odense i 1874 og gifter sig i 1899 med Kamma Gosch. Hun er datter af H. E. Gosch, manden bag tændstiksfabrikken H. E. Gosch & Co. A/S.
Gosch er en betydelig producent af tændstikker og firmaets fabrik på Islands Brygge er en af Københavns store arbejdspladser.
Gosch blev især kendt for Tordenskjold tændstikkerne - en vare som stadig er populær den dag i dag.
H. E. Gosch dør i 1898 og to år senere, i år 1900, indtræder Folmer Preisler som kun 26 årig i direktionen for Gosch, hvor han bliver siddende i 45 år til 1945.
Viking har sin begyndelse i 1910'erne, hvor Folmer Preisler beslutter at supplere tændstikkerne i Gosch med produktion af blyanter. Baggrunden er til dels politisk - man ønsker at skabe lokale arbejdspladser og især minimere import af vigtige basisvarer i en situation, hvor ufreden ulmede rundt om i Europa.
Viking bliver til
Blyant-afdelingen af H. E. Gosch bliver i bedste nationalromantiske ånd døbt "Viking". Varemærket registreres den 3. maj 1913, og allerede året efter, den 2. januar 1914 er de første blyanter på markedet. I 1919 får Viking sine egne bygninger - nyopførte til formålet i Sturlasgade.
Starten er hård. Der findes ingen lokal ekspertise indenfor blyantsproduktion og 1. verdenskrig i kombination med 20'ernes hyperinflation hos tyske konkurrenter gør situationen næsten håbløs.
Folmer Preisler er imidlertid ikke bare en ildsjæl, men også usædvanligt kreativ, og han får den ide at appellere til den danske befolkning for opbakning. Under mottoet "Slaa ring om Viking" skabes der så stor PR-mæssig medvind, at den lille danske blyantfabrik i 1923 får sit første overskud og kan forsvare at udbygge fabriksanlægget af flere omgange, ligesom der etableres produktion i Malmø.
Folmer Preisler er så taknemmelig for pressens opbakning til Viking, at han betaler for udgivelsen af et stort værk om den danske presses historie.
Modvinden i de første år gør Viking til et meget hårdført foretagende og i gennem de næste mange år opbygges en betydelig forretning - ikke mindst hjulpet på vej af tyske konkurrenters problemer i tiden efter 1945.
Viking nyder godt af, at Danmark er et af de få vesteuropæiske lande, hvis produktionsapparat overlever krigen stort set uskadt. I en periode kommer det så vidt, at Viking tilmed bliver underleverandør til andre blyantproducenter.
Folmer Preisler fortsætter som direktør til lige efter befrielsen, og går på pension i 1945 i en, for den tid, usædvanligt høje alder af 71. Pensionen bliver desværre kort, da han dør allerede i 1951.
Hans efterfølger som direktør for H. E. Gosch, og dermed også Viking, er sønnen Jean Aage Preisler, som bygger videre på faderens livsværk.
Viking bliver kendt for sin høje kvalitet og efterhånden opbygges et verdensomspændende net af grossister og samarbejdspartnere. Kunderne findes også på den anden side af jerntæppet, hvor Viking bliver kendt som et af de fineste blyantmærker.
Jævnligt lancerer Viking nye spændende produkter og oplever stor fremgang i i 50'erne og 60'erne. Fabrikken kører godt, sortimentet er større end nogensinde og kunderne er glade.
Tændstiksmarkedet er imidlertid begyndt at ændre sig dramatisk, og dette får kedelige konsekvenser for Viking. Moderselskabet H. E. Gosch bliver i 1972 endeligt overtaget af ærkerivalen Svenska Tändsticks AB som i mange år har opkøbt aktier i firmaet.
Hensigten er at konsolidere det Skandinaviske marked for tændstikker, hvilket ender med en lukning af fabrikken i København. Bygningerne sælges i første omgang til Sojakagefabrikken og ender senere som luksuslejligheder.
Tændstikkerne skabte forudsætningerne for Viking fabrikken i 1914, men fjerner dem desværre også igen 58 år senere, hvilket reducerer Viking til et varemærke. Produktionen af blyanterne bliver lagt ud til udenlandske kolleger og salget flytter til den nye ejers salgsselskab Starmark.
Viking mister dermed sin selvstændige profil, og er i hænderne på en ny ejer, for hvem blyanter ikke længere er en hjertesag.
Alligevel fastholder Viking fortsat sin position som danskernes foretrukne blyant. Den gule no. 29 er op gennem 1900-tallet fast inventar i de fleste danske skoler, kontorer og hjem.
Viking bliver dansk igen
Viking bliver gradvist mindre og ender på et tidspunkt hos kontorartikelkoncernen Esselte. Her passer Viking bedre i sortimentet, men det ændrer ikke stort ved, at Viking er en lille dansk-skandinavisk mærkevare, som ikke fylder meget i landskabet hos en international og amerikanskejet gigant.
Tegnecenter og senere Creas har i en årrække samarbejdet nært med Esselte i Danmark og på den baggrund aftales det, at Creas A/S overtager alle Viking aktiviteter og lagervarer pr. 1. november 2010. Dermed er Viking igen på danske hænder.
Meningen med Creas' overtagelse af Viking er i første omgang blot at eje varemærket med henblik på senere udvikling. Imidlertid viser det sig hurtigt, at der er stor efterspørgsel på en lokal mærkevare af høj kvalitet. Lagervarerne fra Esselte er tæt på at være udsolgt og Creas står overfor valget mellem at lægge Viking i dvale eller sætte fuld fart på udviklingen.
Efter grundig overvejelse, sættes i 2011 en udviklingsproces i gang med henblik på at finde Vikings fremtidige profil og eksistensgrundlag. Resultatet er en iøjnefaldende grafisk profil og en række velovervejede forretningsprincipper om bl.a. kvalitet, ansvarlighed og design.
I løbet af 2011 og 2012 begynder Viking sortimentet at vokse kraftigt, først med papirvarer, siden med kontorartikler, kunstnerartikler, en helt ny blyantskollektion, lædervarer mv. Responsen fra kunderne er god, og Viking begynder at udvikle sig positivt igen for første gang i mange år.
Historien om den danske Viking kan fortsætte.
Kan du hjælpe os?
Har du informationer eller gamle effekter fra Viking?
Som årene er gået, er det meste af Vikings historie desværre gået tabt. Det er meget begrænset, hvad der er tilbage af f.eks. gamle produkter, emballager, billeder og marketingmateriale.
Derfor er vi meget interesserede i at høre fra dig, hvis du ligger inde med gamle effekter fra Viking eller kan fortælle interessante historier om firmaet. I givet fald er du velkommen til at kontakte Viking og Creas' direktør Jens Thomsen direkte på telefon 26 22 11 11 eller jmt@viking1914.com.